
Azt hittem, a menütervezés valami szigorú szabályrendszer, ahol előre ki kell találni a teljes heti menüt, és aztán halál pontosan követni. De aztán rájöttem, hogy ez sokkal rugalmasabb és valójában nagyon is felszabadító. Azóta sem csinálom mindig tökéletesen, de amikor menüt tervezek, akkor jobban érzem magam: kevesebbet rohanok, kevesebbet vásárolok impulzívan, és ami a legjobb, alig dobunk ki ételt.
Miért jó menüt tervezni?
A legnagyobb előnye egyértelműen az, hogy egyszer kell gondolkodni, nem minden este 6-kor azon agyalni, hogy „mit főzzek?”. Ha már csak ennyit adna, én már ezért hálás lennék, de emellett:
-
segít tudatosabban vásárolni,
-
csökkenti az élelmiszer pazarlást,
-
könnyebbé teszi a hétköznapokat,
-
segít egészségesebben étkezni,
-
és még pénzt is spórolunk vele.
Nekem az is sokat segített, amikor beláttam, hogy nem kell minden nap új ételkölteménnyel előállni. Teljesen rendben van az is, ha egy-egy fogás kétszer is szerepel a héten, vagy ha van egy „maradékmentő nap”, amikor azt esszük, ami a hűtőben maradt. A menütervezés nem arról szól, hogy Michelin-csillagos konyhát varázsoljunk hétfő estére, hanem hogy működjön az élet.
Hogyan kezdj hozzá a menütervezéshez?
A legelső lépés az, hogy nézd át, mid van otthon. Mi van a hűtőben, a fagyasztóban, a kamrapolcon? Meg fogsz lepődni, hány étkezést tudsz már ebből is összerakni.
Majd írd össze, hogy melyek azok az ételek, amiket szerettek, gyakran elkészítitek. Ebből már rengeteg olyan ötlet összejön, amit a tervezés során csak ki kell választani a listáról.
Ezután érdemes naptárban gondolkodni. Én egy heti sablont használok: hétfőn mindig valami gyors, kedden egytálétel, szerdán tészta, csütörtökön valami tartalmas leves, pénteken „hűtőtakarító nap”, hétvégén pedig lehet valami különlegesebb. Ez nem kőbe vésett szabály, inkább csak kapaszkodó, amit bármikor átszerkeszthetek.
Ha kész a heti menüterv és a meglévő alapanyagokat is átnézted, jöhet a bevásárló lista írása, így már céltudatosan mehetsz a boltba és nem fognak random dolgok a kosaradba ugrani.
Mire figyelj a heti menü megtervezése során?
Ne tervezz túl sok új receptet egyszerre. Egy héten egy új fogás bőven elég, így nem lesz stressz a főzésből, és ha nem jön be, még mindig van más a tarsolyodban.
Hagyj üres helyeket a menüben! Tervezz be „szabadnapokat”, amikor rendelsz vagy szendvicset vacsoráztok. Ez is az élet része.
Írd le! Teljesen más érzés, amikor a menü ott van a hűtőn, és nem csak a fejedben kering egy adag „talán majd…” jellegű ötlet. Írhatsz kézzel, készíthetsz digitális táblát, használhatsz Google táblázatot – ami neked működik.
Eszközök, amik segíthetnek a menütervezésben
A jól záródó, átlátszó üveg- vagy fém tárolódobozok nálam aranyat érnek. Egy nagy adag leves vagy párolt zöldség is sokkal tovább eláll, ha jól le van zárva.
A frissentartó zsákok és PUL-béléses kenyérzsákok nemcsak környezetbarátok, de hosszabb ideig frissen tartják a péksüteményeket. Így például hétfőn vásárolt kenyeret még pénteken is szívesen eszel.
És persze, egy egyszerű mágneses menütervező vagy letölthető nyomtatható sablon is segíthet vizuálisan átlátni a hetet.
Remélem, ez a kis útmutató segít, hogy bátrabban vágj bele a saját menütervezésedbe – és ha először bénának tűnik, ne aggódj. Az első menütervem már azon a szerdán borult, de idővel bele lehet rázódni.