Dönts a sütik engedélyezéséről

A minőségibb felhasználói élmény érdekében sütiket (cookie) használunk az oldalon.

Egyes sütik nélkül nem tudna megfelelően működni az oldal, ezért a működésüket kötelezővé tettük, míg más sütik elfogadása opcionális, de segít nekünk olyan felületet kialakítani, amin Te is könnyebben és szívesebben böngészel, illetve segít abban, hogy a számodra is releváns ajánlatokkal tudjunk szolgálni a hirdetési felületeken.

Ezek működését megszabhatod. Amennyiben mindegyik működését el szeretnéd fogadni, kattints az elfogadom gombra.

Rezsiár emelés: Így spórolj a bevásárláson és a főzésen

2022. 07. 29. 17:03:22 Miskolczi B. Dorina
Rezsiár emelés: Így spórolj a bevásárláson és a főzésen

Bár saját érdekünk, hogy az erőforrásainkkal takarékosan bánjunk, az utóbbi időben egyre nagyobb méreteket öltött a pazarlás hazánkban is. Mindezt annak ellenére, hogy az átlagfizetések ezt nem indokolták. 

Az árak növekedésével és a rezsiár emelkedéssel sokan újra átgondolják, hogy mik azok a területek, ahol nagyobb lemondások nélkül, egy kis tudatossággal csökkenteni tudják a költségeiket. 

Ebben a sorozatban ezeket a területeket vesszük górcső alá. Most épp a vásárlásra és a főzésre vonatkozóan.

Főzéskor megfelelő méretű edényt használj

Úgy válaszd meg az edény méretét, hogy az pontosan illeszkedjen a főzőlaphoz, illetve a gázláng ne nyúljon túl az edény alján. Így érheted el a leghatékonyabb, veszteségmentes hőleadást és gyorsabban elkészül az étel.

Mindig használj fedőt az ételek főzéséhez

Sokkal gyorsabban elkészül az étel, ha fedőt használsz főzés közben. Ezzel energiát takaríthatsz meg.

Ruházz be egy kuktára

Egy kuktával akár 3-4x gyorsabban elkészül az étel, így 40%-ot spórolhatsz meg az étel főzésére fordított energián.

Főzz vagy süss előre nagyobb adagokban

Főzz vagy süss több napra előre nagyobb mennyiségeket vagy preferáld az egyedényes fogásokat, illetve azokat a recepteket, amikben a feldolgozott alapanyagok mennyisége alacsonyabb és a nyers alapanyagok vannak túlsúlyban.

Az egyszerűbben, gyorsabban elkészíthető ételek kevesebb energiát fogyasztanak.

Ne melegítsd elő a sütőt, ha nem indokolja a recept

Bizonyos recepteknél indokolatlan előmelegített sütőbe betolni az előkészített ételt. Ahol ez a recept alapján sem indokolt, ott hagyd el ezt a felesleges lépést és ne járasd ok nélkül a sütőt.

A sütés vége előtt pár perccel már lekapcsolhatod a sütőt

A sütés vége előtt 5-10 perccel már nyugodtan lekapcsolhatod a sütőt. Az étel ekkor már bőven megfőtt és ahhoz, hogy kapjon egy kis színt, már ez a lassan csökkenő hőmérséklet is elegendő lesz.

Tisztítsd megfelelően a felületeket

A főzőlapra, sütő oldalára, fűtőszálra ráégett szennyeződés rontja a hőleadási képességet, emellett nem is túl higiénikus. Tisztítsd rendszeresen a főző és sütőfelületeket.

Tervezd meg a menüt előre

Ha van egy kész menüterved elkerülheted az impulzusvásárlást és azt, hogy ételt kelljen kidobnod. Magyarországon évente majdnem 70 kg/fő ételt dobunk ki. Ha ezt forintosítanánk a jelenlegi élelmiszer árakkal akár százezres nagyságú összegek is kijöhetnek.

Kezdetnek írd össze azokat az ételeket, amiket gyakran készítesz otthon és szeretitek, illetve vegyél fel mellé párat, amit szeretnél kipróbálni a jövőben.

Ezekből tudsz majd válogatni hétről-hétre. Mivel ezeket a fogásokat már ismered és tudod, hogy mennyit tudtok belőle jóízűen elfogyasztani, így azt is pontosan meg tudod majd határozni, hogy miből mennyit kell vásárolnod, amivel elkerülheted a túlfogyasztást és pénzt is spórolsz.

Ne menj éhesen vásárolni

Ha éhesen vásárolsz olyan ételek is a kosaradba kerülnek majd, amire egyébként semmi szükséged sincs. Ha csak egy kis gyümölcsöt vagy pár magvat kapsz be vásárlás előtt, mert másra nincs időd az is több mint a semmi. Annyi időre feltölt, amíg végig szaladsz a bolton a listádat követve.

Használd fel a maradékot új fogásokhoz

Kimaradt egy kis rizs? Csinálj belőle zöldséges sült rizst vagy használd fel a töltött paprikába. Nem fogyott el az összes sült csirke? Tépd apró darabokra és pirítsd össze egy kis zöldséggel, készíts mellé lepényt és egyétek meg wrapként.

Számos felhasználási módja van a megmaradt ételeknek, ha helyesen tárolod és azokat rakod a hűtőben jól látható helyre, amit ideje lenne elfogyasztani, akkor biztosan tudsz neki új formát kölcsönözni és szívesen elfogyasztani, mielőtt ki kéne dobni.

Hasznosítsd újra az ehető étel”hulladékot” is

A zöldséghéjakból remek alapleveket vagy például delikátot tudsz készíteni, de akár pürésítheted is őket szószokhoz, mártogatóshoz vagy krémlevesekhez. A felhasználási módoknak csak a képzeleted szabhat határt.